Странице

Hrana

Domaće kiselo mleko

Potrebni sastojci:
2 l domaćeg punomasnog mleka
1 čaša kisele pavlake

Priprema jela:

Mleko staviti da se kuva.Odmah oduzeti oko 1 dl da vam se što pre ohladi kako biste izmešali sa kiselom pavlakom.Kiselu pavlaku sipati u manju posudu i kašikom mešati postepeno dodavajući onaj deci prohlađenog mleka.
U ostatak mleka koje se samo malo prohladilo(temperatura mleka treba da je kao da pijete toplo mleko, ali nikako VRELO!)sipajte kiselu pavlaku i mešajte još par minuta(tri-četiri), sipati u odgovoarajuće manje posude i lepo ukriti(u đuveč staviti kuhinjsku krpu na dno, stavljati čaše sa mlekom, prekriti alu folijom i od gore staviti kuhinjsku krpu pa neko ćebence ili slično koje će održavati temperaturu mleka), sve to ostaviti na toplo mesto.Ja to radim kasnije uveče i tek ujutru otkrijem mleko i ostavim da se lepo rashladi.
Najbolje je stavljati mleko u zemljane posude ali i u porcelanskim je sasvim lepo mleko.

Ovako pripremljeno kiselo mleko vrlo je slično ukusnoj pavlaci, pokušajte i sami da od domaćeg mleka dobijete izuzetno lepo i kvalitetno kiselo mleko...





Domaci kecap

Priprema jela:

Paradajz oprati,isjeci i staviti da prokuha pa ga procijediti kroz djevdjir.U paradajz dodati so i secer i staviti da se kuva.Kad se vec pocne zgusnjavati dodati navedene zacine i nastaviti kuvati.Na samom kraju dodati gustin razmucen u malo vode i konzervans,pustiti par minuta da vri.Sipati vruc kecap u sterilisane tegle,ostaviti preko noci da se ohladi pa povezati celofanom.


Domaći rezanci za supu


Sastojci za 6 porcija

2 jajeta
300 g brašna
pola čaše (oko 1 dcl) mlake vode
prstohvat soli

Priprema

Umesiti testo. Treba da bude dosta tvrdo. Kada umesite, razvaljati što tanje možete, i ostaviti da se suši na pobrašnjenoj kuhinjskoj krpi.

Kada se osuši, uviti u palačinku i pažljivo seći što tanje rezance.





Z I M N I C A




PRIPREMANJE ZIMNICE


Slatko ne treba prilikom kuvanja mešati, jer će se zrna raspasti. Dovoljno je s

vremena na vreme sud obazrivo protresti.

O ZAČINIMA

Ako stoje dugo gube aromu. Čuvati ih u posudama koje se mogu hermetički

zatvoriti /staklene bočce/. Poznati su ovi začini: beli i crni biber, vanilija, kim, karanfilić,

paprika, senf, koji se najviše koriste, dok se manje koriste estragon, muškatni oraščić i

drugi koji jelima daju poseban ukus.

SLATKO, PEKMEZI I DŽEMOVI


Imaće veoma lepu prirodnu boju ako količina voća koja se kuva nije veća od 2 kg.

KUVAN KUKURUZ


Svež mlad kukuruz očistiti od spoljnih listova, staviti u sud i naliti vodom. Vodu

posoliti i dodati na vrh noža salicila. Kukuruz kuvati pola časa. Posle toga, kukuruz

ostaviti da se ocedi. Kada se ohladio, staviti ga u čiste tegle, ali tako da vrhovi budu

okrenuti nagore. Kukuruz preliti ključalom posoljenom vodom, sa jednom kockom

šećera. Tegle dobro zatvoriti i kuvati napari 45 minuta. Potom ih izvaditi iz vode, dobro

obrisati i ostaviti zajedno sa ostalom zimnicom.

TARANA SA SOKOM OD PARADAJZA


Dodaje se supama, raznim čorbama, paprikašima i ostalom varivu. Uzeti količinu

brašna po volji, sirov paradajz zreo samleti na mašini za meso pa ga procediti da nema

semena. Zamesiti sa sokom od paradajza tvrdo testo kao za svaku taranu. Treba da bude

tvrđe nego za rezance. Istrugati tada na rendetu da se dobije tarana koju treba prostrti po

čaršavu i dobro prosušiti. Suvu taranu staviti u platnenu kesu i ostaviti na mestu gde ima

promaje. Vrlo je ukusna i služi se kao začin umesto aleve paprike.

DŽEM OD CRVENIH PAPRIKA


ispeci i oljuštiti 10 komada crvenih paprika, očistiti od semena i ostaviti da se

cede. Zatim samleti na mašini 3 kg paradajza, skuvati ga gusto kao džem. Samleti

oceđene paprike pa dodati paradajzu. Zagrejati ulje 1/4 pa sipati paradajz i paprike,

posoliti prema ukusu pa kuvati kao svaku džem. U zagrejane tegle sipati vruć džem i

staviti u mlaku pećnicu da se uhvati kora. Sutradan povezati tegle celofanom. i ostaviti u

ostavu.

PRŽENE PAPRIKE ZA ZIMU


Treba: paprika po želji, ulje, peršunov list, češnjevi belog luka, zrna bibera, celer,

so prema ukusu, vinsko sirće. Paprike oprati, osušiti pa svaku izbosti viljuškom. U šerpu

sipati ulje da se zagreje, propržiti paprike samo da požute. Ispržene paprike slagati u

tegle. Na svaki red pa rika staviti iseckan peršun, očišćene češnjeve belog luka, bibera,

list celera, soli prema ukusu. Kada je tegla puna, zaliti uljem u kome su se paprike pržile i

ostaviti da prenoće. Sutradan dopuniti tegle vinskim sirćetom i povezati pergament

papirom.

PARADAJZ NA VIŠE NAČINA


Ceo paradajz zaliven mlevenim mogućno je ostaviti na ovaj način: Treba: 5 kg

paradajza, od toga 2,5 kg manjeg okruglog iste veličine, 300 gr soli, peršunovog lišća i

konzervansa. Paradajz iste veličine preliti ključalom vodom, oljuštiti ga i složiti u tegle

zajedno sa peršunovim lišćem. Zaliti ga mlevenim paradajzom u koji se doda soli po

ukusu i konzervans. Povezati celofan papirom i ostaviti za zimnicu.

KUVANI ĐUVEČ


Za zimu pripremiti od 5 kg zrelog paradajza, 1 kg crnog luka, 1 kg zelene paprike,

0,5 kg masti, soli po ukusu, peršunovog lišća. Luk iseći na kockice, a papriku na rezance,

pa sve zajedno propržiti na masti. Dodati paradajz prethodno oguljen i isečen na kriške,

pa kuvati uz stalno mešanje da ne zagoni. Kada je upola kuvano, dodati so i pred kraj

kuvanja peršunovo lišće. Kuvani đuveč prohladiti i sipati u tegle, najbolje od pola litra.

Pri upotrebi zimi .jednostavno ga zagrijati i dodati pirinač po želji, prethodno skuvan i

oceđen.

PIRE OD ZRELOG PARADAJZA


Priprema se od 10 kg paradajza, 500 gr crnog luka, glavice belog luka, veze

peršunovog lišća, malo bibera i 100 gr soli. Opran paradajz iseći na jednake delove i

kuvati oko 1 sat zajedno sa crnim i belim lukom i peršunovim lišćem. Zatim paradajz

propasirati i kuvati dok se ne zgusne u pire. Prohlađen pire sipati u tegle i ostaviti za

zimnicu.

MLEVEN PARADAJZ I PAPRIKA


Kao dodatak jelima i salatama od luka i praziluka pravi se od 10 kg zrelog

paradajza, 3 kg paprike, lista celera i soli po ukusu. Paradajz i papriku samleti na mašini

za meso, posoliti, dodati list celera i staviti na štednjak samo da provri Još toplo sipati u

flaše, zaliti uljem i povezati celofanom i ostaviti za zimnicu.

ZAMRZAVANJE JAGODA


Pre zamrzavanja sveže obrane, zdrave, ne prezrele jagode dobro oprati pod tušem

hladne vode i ostaviti u cedilu da se dobro ocede. Potom otkloniti peteljke i prebrati

plodove. Jagode se mogu zamrznuti na dva načina: pojedinačno zamrzavanje plodova ili

zajedno. Preporučuje se pojedinačno zamrzavanje koje se obavlja tako što se jagode

rasprostru po poslužavniku ili plehu, tako da jedna drugu ne dodiruju i stave se u

zamrzivač. Posle zamrzavanja jagode se pakuju u plastične posude ili kese, bez šećera ili

posute šećerom u količini od 100 do 200 gr na kg jagoda. Šećer omogućuje da jagode

zadrže pri konzumiranju izgled i boju svežih plodova. Ovako zamrznute Jagode mogu se

čuvati u zamrzivaču do 9 meseci.

ČUVANJE VOĆA U ZAMRZIVAČU


Kruške i jabuke ne bi trebalo stavljati u zamrzivač. One će se najbolje održati na

temperaturi od 4 °C.

Pri zamrzavanju voća i povrća treba primeniti postupak koji se zove blanširanje

/kratko uranjanje voća – povrća u vrelu vodu i njegovo naglo hlađenje pod tekućom

vodom/. Voće za zamrzavanje se može pripremiti na dva načina: si šećernim rastvorom i

posipanjem šećerom u prahu. Prvi postupak podrazumeva da se očišćeno i oprano voće

prelije šećernim rastvorom: /na litar vode uzima se 500 do 700 gr šećera u zavisnosti od

kiselosti voća/ i ostavi u zamrzivač. Umesto plastičnih kesa, za zamrzavanje voća koriste

se plastične kutije s poklopcem. U kutiji se poređa voće, zatim se ono pospe šećerom u

prahu i redom tako.

KUPUS ZA ZIMU


Treba: 40 kg kupusa, 1 kg soli, 1 kukuruz, koren hrena, cvekla i jedna šargarepa.

Zdravim glavicama kupusa odstraniti spoljne listove. Na svakoj glavici izdubiti koren.

Pripremljene glavice ređati u bure prethodno dobro oprano, popareno i osušeno. Ako

između glavica ima praznina, one se popunjavanju manjim glavicama, ili većim,

isečenim na polovinu ili četvrtine. Između redova staviti hren, cveklu, kukuruz i

šargarepu, jer to kupusu daje boju, čvrstinu i ukus. U većem sudu s vodom rastvoriti so,

izručiti u bure, naliti vodom da kupus ogrezne. U buretu ostaviti prazan prostor /do

petnaestak centimetara/ da voda ne iscuri kada se kupus pritisne kamenom. Kupus pokriti

čistom lanenom krpom, preko koje se stavi poklopac, a preko njega težak kamen. Ako je

bure plastično, ono ima svoj poklopac, pa se preko njega ništa ne stavlja, dok drveno

obavezno treba prekriti starim čaršavom, da ne pada prašina. Bure mora da ima slavinu za

pretakanje, ili crevo s pumpom, Kupus se pretače posle 8 dana, i to po tri-četiri puta u

razmaku od dva ili tri dana. S pretakanjem prestati kada se kupus ukiseli. Kada je kupus

kiseo i počne da se troši, treba jedanput nedeljno oprati krpe, poklopac, kamen i očistiti

zidove bureta. Tako će se kupus bolje sačuvati. Bure treba da stoji u podrumu ili u nekom

drugom odeljenju gde je temperatura jednaka i umerena.

KRASTAVČIĆI NA RUSKI NAČIN


Za teglu od litra: kg kornišona, litar vode, 80 gr soli, 40 gr šećera, grančica

mirođije, 10 zrna bibera, tri lista lorbera, esencija. Izbrišite jedan po jedan kornišon,

staviti ih u jednu posudu i posoliti. Sutradan ih ponovo osušite. U lonac ili dublju šerpu

sipajte vodu, u koju ste stavili so i šećer i pustite da provri, i da se zatim ohladi. Poređajte

u teglu kornišone, a između stavljajte mirođiju i lorberov list. Prelijte ih prokuvanom

vodom-marinadom. Najbolje je ako imate dva drvceta da ih ukrstite preko poslednjeg

reda kornišona da bi dobro legli. Sipajte esenciju. Zatvorite teglu hermetički. Već posle 8

dana možete da ih služite a mogu da ostanu i za celu zimu. Savet: Posle otvaranja tegle,

krastavčiće što pre potrošiti, jer se ne preporučuje da duže stoje. posle otvaranja.

PARADAJZ ZA SALATU


Zdravi plodovi slažu se u tegle. Skuva se voda sa kašikom soli, doda se kašika

salicila, ohladi se i time prelije da paradajz ogrezne. Tegle se povežu celofanom. Da

plodovi ostanu čvrsti postoji još jedan način /recept/. Na 5 kg paradajza pripremi se 5

litara vode sa komadom stipse, veličine oraha. Plodovi treba da stoje, natopljeni tom

tečnošću oko dva sata. Zatim se ocede, naređaju u tegle i preliju presolcem /5 litara vode

prokuvati sa 150 gr soli, pa ohladiti/. Zatim se tegle povežu celofanom.

AJVAR


Na dva kg crvenih paprika, dodati tri kilograma paradajza, tri glavice belog luka,

ljute papričice po ukusu, soli. Sveže paprike očistiti od semena, samleti na masini za

meso. Paradajz staviti u toplu vodu i oljuštiti. I njega samleti na mašini za meso. U veću

šerpu staviti 350 gr ulja, 200 gr vode, 400 gr sirćeta i sitno iseckan beli luk. Pustiti da vri

20 minuta, dok ne ispari voda. U to staviti samlevene paprike, paradajz, ljute papričice i

kuvati dok se mešanjem ne vidi dno šerpe. Još topao ajvar sipati u tegle i zapeći u rerni.

Kuva se oko 3 sata.

PAPRIKE ZA ZIMU


Očistiti 2 kg paprika. Iseckati ih i dodati dve kašike šećera, soli po ukusu, šoljicu

vinskog sirćeta, četiri-pet crvenih paradajza poparenih i oljuštenih, malo belog luka. Sve

to dinstati, sipati u tegle, povezati i staviti u toplo do sledećeg dana.

PIRE OD PARADAJZA I SOK


Ovaj pire se priprema bez dodatka konzervansa. Paradajz se kuva 15 do 20 minuta

pa vruć propasira. Zatim se kuva da se zgusne po želji. Još lakše se priprema ako se

samelje mikserom ili mašinom za mlevenje mesa, (Osim toga, na taj način će da sačuva

vitamine i boju) procedi kroz cediljku pa tek onda kuva. Za sok je dovoljno da se prokuva

samo desetak minuta, uz dodatak soli, bibera, peršuna, lovora i ljute papričice. Sipa se u

boce, koje se prethodno dobro operu, sterilišu u pećnici na 120 °C, ili prokuvaju u loncu.

Paradajz se sipa kroz levak, dok je još vruć, pa se povezuje celofanom ili crevom.

KEČAP


Treba: 5 kg paradajza. Paradajz popariti, oljuštiti, iseći i staviti da se kuva 1 sat.

Posle toga dodati: 125 gr ulja, 125 gr sirćeta, kafenu šoljicu šećera, vezu celera /lišće/,

kesicu bibera u zrnu, glavicu belog luka, 3-4 lista lovora, soli po ukusu, ljute papričice,

takođe po ukusu. Kad se sve skuva, sipati u male tegle, povezati i staviti u "dunst" /u

jastuke ili mlaku pećnicu/ do ujutru.

PINDŽUR

Treba: 2 kg paprika, 1 kg plavog paradajza, 1 kg crvenog paradajza, 100 gr belog

luka, so, ulje. Paprike i plavi paradajz iseći, oljuštiti i sitno iseckati. Dodati oljušten i

iseckan crveni paradajz, beli luk i pržiti dok sok ne uvri. Posoliti i sipati u vruće tegle.

SALATA OD PLAVOG PARADAJZA


Za ovu salatu koja se može odmah jesti ili ostaviti u teglama ili u zamrzivaču za

zimu, potrebno je: 2 kg plavog patlidžana, 4 kg crvenog paradajza, veza peršuna, glavica

belog luka. Plavi patlidžan oljuštiti, iseći na kockice i ispržiti na ulju. Kad je patlidžan

mekan, izvaditi ga iz ulja i u to ulje dodati oljušten i isečen crveni paradajz. Smesu kuvati

1 sat, dok ne bude gusta. Iseckati vezu peršuna, sitno iseckati beli luk i izmešati sa

paradajzom. Posoliti po ukusu. U činiju ređati red crvenog, red plavog paradajza. /Isto

Činiti i ako se ostavlja u tegle.

U ZAMRZIVAČU


Zdravi i čvrsti plodovi paradajza pakuju se, bez ikakve prerade, u plastične kesice

i stavljaju u zamrzivač. Ukus, boja i sastojci ostaju nepromenjeni ali omekšani prilikom

odmrzavanja. Koriste se za kuvanje ili u jelima.

Za sirovi sok od paradajza plodovi se propasiraju, procede, začine solju, biberom i

seckanim peršunovim i celerovim lišćem, smeste u plastične kutije i zamrznu.

Pire od paradajza plodovi se oljušte /prokuvaju dva minuta u vrućoj vodi/,

iseckaju i pakuju, bez pasiranja. Dodaju se supama i sosovima.

Sok će biti nešto gušći ako se pre smrzavanja zagreva do ključanja, propasira,

posoli, ohladi pa onda smesti u kutije, a zatim u zamrzivač.

MEŠANA SALATA


Treba: paprike, zelene i crvene, krastavci, crni luk, šargarepa, zrna bibera, listići

celera, sirće, voda, soli, malo salicila. Crni luk iseći na rebarca, a paprike, šargarepu i

krastavce na kolutove. Ređati u tegle prvo papriku, luk, šargarepu, krastavce /neljuštene/

šarati sa listićima celera, dodati po koje zrno bibera. Tako napuniti tegle. Napraviti

mešavinu sirćeta prema ukusu, soli i vode, naliti tegle, posuti salicilom, zatvoriti

pergament Papirom.

KRASTAVCI SA LORBEROM


Treba: Krastavci manji, 5-6 lista lorbera /lovora/, nekoliko zrna bibera, štapići

rena, voda, sirće, so. Krastavce oprati, izbrisati Pa ređati u tegle, staviti između listića

lorbera, na jednu teglu nekoliko zrna bibera i očišćen koren od 1 rena. Vodu, sirće i so

prokuvati, ohladiti pa preliti preko krastavaca. Teglu zatvoriti pergament papirom.

SLATKO OD KUPINA


Kupine očistiti, odabrati krupnije 1 oprati na sledeći način: sve kupine staviti i

cediljku, pa sve zajedno staviti u veći sud pun vode (ili pod tuš), zatim izvaditi i pustiti da

se kupine ocede. Ovo ponoviti više puta, a po potrebi i promeniti vodu. U sud staviti, na

kg kupina 1,5 kg šećera, i to red šećera, red kupina, dok se ne utroši sve. Ovako

pripremljeno voće, već uveče se može kuvati, ili ako se uveče ostavi, sledećeg dana

ujutro može se početi kuvanje. Sud staviti na štednjak i sipati čašu

vode. Kupine kuvati na jakoj vatri, kao i maline, dok sok ne postane gust. Zatim

slatko skloniti sa štednjaka, skinuti penu, staviti vlažnu salvetu preko suda i ostaviti da se

ohladi. Kuvano slatko od kupina sipati u oprane i suve tegle i dobro ih zatvoriti.

PEKMEZ OD JABUKA


Za kg jabuka potrebno je 750 gr šećera. Šećer najpre prokuvati pa ga ostaviti na

toplom. Zelenkaste nakisele jabuke oljuštiti, i naribati ih na trenici, nad sudom sa vodom

u kojoj treba dodati sok od jednog limuna. Kada su sve jabuke izribane, na štednjak

staviti sud sa šećerom. Kad počne da vri, vodu od jabuka procediti, a jabuke spustiti u

šećer. Jabuke kuvati dok se na dnu suda ne pojavi put, kad se kašikom povuče. Još vruć

pekmez staviti u tople tegle. Ovako napunjene tegle staviti u pleh obložen krpom, a zatim

u mlaku pećnicu, i ostaviti da se ohlade. U ovaj pekmez ne mora se stavljati nikakav

miris. Tegle zatvoriti i ostaviti na mestu za zimnicu.

PAPRIKE I PARADAJZ ZA ĐUVEČ


Lepe, okrugle i glatke paradajze, potpuno zrele ali i tvrde, oprati, očistiti i iseći na

četiri dela. Paprike babure oprati, očistiti od semena, iseći na široka rezanca i posoliti.

Paradajz posoliti odvojeno od paprika. Slagati ih u oprane i suve tegle: red paradajza, red

paprika, dok se tegle ne napune. Prilikom slaganja, pritisnuti rukom sve, da bi se redovi

izjednačili. Punu teglu dobro zatvoriti celofanom prethodno umočenim u alkohol. Tegle

složiti u jedan veći sud, naliti mlakom vodom, staviti na štednjak i kuvati u pari 10

minuta. Kad je gotovo, skloniti u stranu. Posle jednog časa, izvaditi tegle da se sasvim

ohlade, obrisati ih i ostaviti u ostavu.

PROPRŽEN AJVAR


Ispeći krupne, mesnate paprike, oljuštiti, očistiti od peteljki i semenki, pa ostaviti

u đevđiru da se ocede i ohlade. Iseckati ili samleti sasvim sitno, staviti u šerpu i pržiti dok

sav sok ne uvri. Sipati ajvar, još dok je vreo, u zagrejane tegle, pa povezati. Pre služenja,

valja ga zaliti uljem i dodati malo belog luka i peršuna.

PAPRIKE PUNJENE KUPUSOM


Treba; 1 kg crvenog kupusa /može i beli/, 30 gr šećera, 4-5 babura, kašičica

šećera, kašičica soli, 6 zrna bibera, lovorov list, rastvor sirćeta 1:2. Sitno iseckati kupus,

kao za salatu, posoliti, zašećeriti i ostaviti da stoji dva sata. Pripremljenim i oceđenim

kupusom puniti očišćene paprike i staviti u veću teglu. Preliti ohlađenim i prokuvanim

rastvorom sirćeta i povezati.

SLATKO OD KORE OD LUBENICE


Uzeti deblje, mesnate kore od lubenice, oljuštiti spoljnu stranu i onda ih iseći u

kocke ili u drugoj formi, po želji. Kocke ne treba da budu veće od 2x2 cm, jer se sa većim

teže rukuje. Isečene parčiće staviti u veću šerpu sa vodom i držati 2-3 dana, a vodu

menjati nekoliko puta dnevno. Posle toga, prvo kuvanje obaviti bez šećera dok vrela voda

ne prožme sve parčiće. Kuvanje sa šećerom se obavlja kao i kod svakog slatka. Kad je

gotovo, slaže se u tegle i koristi takođe kao svako slatko. Same kocke, kad odstoje, mogu

se posebno vaditi i poslagati u tanjir da se ocede i osuše, a zatim uvaljati u kristal-šećer i

služiti kao konfituru.

BABURE ZA ZIMU U HLADNOJ VODI


Treba: 50 komada paprika za filovanje, kesica konzervansa, masnoće. Paprike

očistiti od semena, oprati, preliti vrelom vodom, poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta.

Paprike ređati na sto prevrnute da se ocede od vode i dobro ohlade. Ređati u tegle jednu

do druge da se ne gnječe. Paprike naliti vodom u kojoj se rastvori konzervans, do grlića,

tegle. Zatim grlić preliti rastopljenom mašću, malo deblji sloj da bude. Povezati i ostaviti

na hladnom mestu do upotrebe.

BABURE ZA FILOVANJE NA DRUGI NAČIN


Potrebne su mesnate paprike za filovanje ili babure, so, kašičica salicila. Paprike

očistiti od peteljki i semena. Svaku papriku dobro posoliti i posuti sa malo salicila iznutra

i spolja. Tako posoljene ostaviti u vangli da postoje preko noći. Kada su paprike

omekšale ređati ih u tegle stavljajući jednu u drugu. Naliti vodom koju su same paprike

pustile. Povezati tegle. Odložiti sa ostalom zimnicom. Pre upotrebe držati ih malo u vodi.

BABURE ZA FILOVANJE U PARADAJZU


Potrebne su paprike babure, lepe, zdrave i mesnate, 50 komada, soli, malo salicila,

5 kg paradajza. Paprike očistiti od semena i obariti u slanoj vodi da bi malo omekle,

paprike slagati u vruću teglu ne pritiskajući ih. Paradajz samleti na mašini za mesa i

ukuvati ređe nego što se inače kuva paradajz, staviti malo salicila i njime naliti paprike.

Na vrhu grlića tegle posuti malo salicila pa tegle odmah povezati. Uviti tegle u ćebad i

ostaviti do sutra dan. Kada je potpuno ohlađeno odložiti sa ostalom zimnicom. Prilikom

kuvanja paradajz posoliti prema ukusu.



Нема коментара:

Постави коментар